Van idee naar ontwerp met Benny

Benny Kooistra bij Gommers Houtbouw

Al 15 jaar werkt Benny voor Gommers Houtbouw in Kollumerzwaag. Veel van zijn bouwtekeningen zijn gerealiseerd in bouwwerken door het hele land. Tijd om Benny een paar vragen te stellen.

Hoe ben je hier bij Gommers terecht gekomen?

15 jaar geleden was Gommers Houtbouw gevestigd in Veenwouden met kantoor aan huis. De ontwerpen gingen op papier en zonder computer. Vanwege de vele aanvragen besloot Tjipco het digitaal aan te pakken en zocht hij iemand die hierbij kon helpen. Toen kwam ik in beeld. Door mijn achtergrond met computers en tekenen ben ik erbij gekomen.

Tjipco vroeg of ik elke maandag kon helpen van 9:00 tot 12:00 en inmiddels werk ik al bijna de hele week.

Vroeger heb ik de schildersopleiding gedaan en daarna de Nimeto in Utrecht, de vakschool voor standbouw. Vervolgens ben ik de reclamewereld ingegaan, daar heb veel ik met raamreclame en borden gedaan. Toen hebben we zelfs nog reclame voor bedrijven met de hand op het raam geschilderd. Ook heb ik het logo van Gommers ontworpen. Sinds 1982 ben ik al met ontwerp en computers aan het werk, dat is dus inmiddels 38 jaar!

Hoe ziet je week er uit?

Ik werk alle dagen, alle ochtenden en ook wel ‘s middags. Offertes opmaken, advertenties maken, dingen regelen op kantoor, het organiseren van evenementen, contact hebben met de gemeente, vergunningen aanvragen, dat zijn de wekelijkse bezigheden. Ik zorg eigenlijk voor alle randzaken zodat de rest van de mannen hun werk goed kunnen doen.

 Hoe kom je tot een tekening?

Op ons showterrein leiden we mensen rond. Daar kunnen ze echt zien wat de verschillen zijn in de uitwerking van onze bouwwerken. Het gaat om de emotie, emotie is voelen, ruiken en zien. Dat willen we goed neerzetten.

We hebben een showterrein gecreëerd naast ons pand waar diverse modellen zijn opgebouwd.

Dan gaan we zitten met de klant en bespreken we de wensen. Een klant heeft altijd zelf ideeën, ook ideeën over wat ze niet willen. “Ik heb een foto gezien op internet” hoor ik vaak. We bespreken de alternatieven en laten de mogelijkheden zien. Soms schrikken mensen hoeveel keuze ze hebben. 30 jaar geleden was het veel van hetzelfde, nu is het anders, schuur, hokje, garage, het is in de basis allemaal hetzelfde maar de uitwerking kan op veel verschillende manieren.

We maken samen met de klant een schets, vervolgens wordt de uitstraling bepaald, staand of liggend hout bijvoorbeeld, dat neem ik mee in de tekening.

Nadat ik alles heb ontworpen maak ik een lijst met alle eigenschappen en dan sturen we de tekening op naar de werkplaats. In de werkplaats komt de tekening tot leven, dat is mooi om te zien.

Waaraan kunnen we zien dat het werk van jou is?

De grootste input komt bij de klant vandaan, ik maak iets wat de klant graag wil. Soms vind ik dat persoonlijk niet mooi maar dat is niet belangrijk, de wens van de klant staat natuurlijk voorop.

Ook hoor ik weleens van een klant, ‘die man met het lange haar en die grote baard heb ik gesproken’ dan is het vrijwel zeker dat het om mij gaat.

Wat kun je adviseren voor toekomstige klanten?

Kijk ook hoe je woont en hoe het hokje erbij zou passen. Probeer voor te stellen hoe het hokje in het geheel past in de tuin. Heb je staande planken, of een puntdak? Waar komt de zon op en gaat de zon onder. Dat zijn allemaal belangrijke factoren om rekening mee te houden, denk er goed over na.

Hoe zie jij de komende 2 jaar voor je?

We gaan lekker zo door! 

Wilt u ook ontdekken welke houtbouw oplossingen er bij u thuis mogelijk zijn? Benny en/of Tjipco komen graag met u meedenken. Vraag hier een brochure aan of maak vrijblijvend een afspraak.
Deel dit item op social media
  • Facebook
  • Facebook
  • Facebook
  • Facebook

Brochure aanvragen?

Gommers Houtbouw is kwaliteit uit Friesland. Wij maken van uw houtbouw idee een praktisch ontwerp. Zaken als onderhoudsarm, energiezuinig en hoge kwaliteit zijn tegenwoordig erg belangrijk, daarom werken we met de beste en meest duurzame materialen. Wilt u een brochure ontvangen van dè houtbouw expert? Vraag dan hier onze uitgebreide brochure aan en dan sturen we deze u per post op.

    Ik ontvang graag jullie houtbouw brochure
    Ik ontvang graag jullie mantelzorgbrochure