Gevelbekleding

Red cedar, cape cod, lariks of vurenhout gevelbekleding

Wilt u uw wanden net dat beetje extra geven? Kies dan voor een houten gevelbekleding zoals Red cedar, lariks, vurenhout of cape cod gevelbekleding. Rustiek en robuust, deze gevelbekledingen maken van uw woning een thuis met een unieke uitstraling. Bij Gommers Houtbouw bekleden we al jaren gevels met hout, en wij helpen u hier graag mee.

Houten gevelbekledingen, hoe het werkt

Onze wanden worden prefab in de werkplaats gemaakt en zijn dus ook bekleed. Wel zo makkelijk!

Een wand bestaat uit een stel liggers, stijlen en schoren. Hiervoor worden vurenhouten balken van 50/70mm, 50/100mm of zelfs 50/150mm gebruikt. Uitgezonderd vuren rabat wordt bij alle houtsoorten een vochtregulerend doek geplaatst waarna de tengels en wandbekleding hierop vastgenageld worden. De keuze voor een houtsoort ligt natuurlijk bij u als klant. Bij Gommers zorgen we er dan voor dat we de beste kwaliteit in huis hebben.

Welke houtsoort voor gevelbekleding?

De volgende houtsoorten gebruiken wij voornamelijk voor onze gevelbekledingen:

  • Red cedar. Al zou je het niet zeggen maar Red cedar is een houtsoort van het type hardhout. Red cedar is een houtsoort welke onbehandeld gemonteerd kan worden en in de loop van de tijd gaat vergrijzen. Door een cellfix behandeling kan het red cedar minstens 15 jaar dezelfde uitstraling houden zonder dit vergrijzen. Af en en toe een zachte veger is meer dan genoeg onderhoud om er jarenlang plezier aan te beleven. Red cedar wordt ten allen tijde RVS verspijkerd.
  • Cape cod. Een beetje een vreemde eend in de bijt. Cape cod is een grenen houtsoort welk een behandeling heeft gehad waardoor houtrot niet meer mogelijk is, daarnaast wordt cape cod in een kleurlak geleverd waarbij gekozen kan worden uit vrijwel elke RAL kleur. De planken worden stuk voor stuk met een vacuummethode in de verf gezet. Cape cod geeft dan ook een garantie op kleur van 15 jaar en is daarom bij ons een veelgebruikte houtsoort.
  • Lariks. Dit is een naaldhout, een houtsoort welke vooral bij de landelijke bouwstijl zijn plaats vind. Dit komt onder andere door het ‘levend’ effect van het hout. Onbehandeld lariks krijgt na verloop van tijd de vergrijzende uitstraling. Uiteraard kun je ook larikshout behandelen met een olie of een beits.
  • Vurenhout. De goedkoopste en meest gebruikte oplossing in de houtbouw, een vertrouwde houtsoort welke op zijn tijd onderhoud nodig heeft. Ondanks de term “geïmpregneerd” is het behandelen van vurenhout met een olie of beits zeker noodzakelijk. Dit om de levensduur van het vurenhout te verlengen.

Het hout is naast diverse soorten onder te verdelen in een diversiteit aan soorten planken. Hieronder enkele voorbeelden.  A. fijnbezaagde plank  B. halfhoutsrabat  C. Channelsiding  D. GG-velling  E. Zweeds rabat (potdekselplank) F. Rabat.

Naast hout wordt op moeilijk bereikbare plaatsen ook vaak een stalen damwandplaat toegepast, dit om het onderhoud op die plaatsen te vergemakkelijken. Een damwand is in vele standaard kleuren en ook meerdere profielen verkrijgbaar.

Interesse of behoefte aan een passend advies? Neem gerust contact met ons op.

Brochure aanvragen?

Gommers Houtbouw is kwaliteit uit Friesland. Wij maken van uw houtbouw idee een praktisch ontwerp. Zaken als onderhoudsarm, energiezuinig en hoge kwaliteit zijn tegenwoordig erg belangrijk, daarom werken we met de beste en meest duurzame materialen. Wilt u een brochure ontvangen van dè houtbouw expert? Vraag dan hier onze uitgebreide brochure aan en dan sturen we deze u per post op.

    Ik ontvang graag jullie houtbouw brochure
    Ik ontvang graag jullie mantelzorgbrochure