Keuzehulp, welke dakvorm?

De knoop is doorgehakt, er moet toch een nieuwe berging komen.

Dan begint het….wat voor soort willen we en hoe moet het er uit zien.
Bij deze keuzestress kunnen wij u wellicht wat hulp bieden.

De vorm
De eerste keuze is de vorm. Gaat u voor een gebouw met plat dak, wordt het
een lessenaar of toch een puntdak?
Iedere vorm heeft zijn voor- en nadelen maar het belangrijkste is wat u mooi vindt!

Het platte dak
Wilt u niet te hoog bouwen of houdt u van strakke lijnen? Een platte dakconstructie is dan een goede keuze. Het platte dak is zogezegd ook echt horizontaal. Er zal dan ook altijd wat water op achterblijven na een bui, dit is helemaal geen probleem. De basis is dakhout van puntschroot of een plaatmateriaal met daarop de dakbedekking. U hebt de keuze uit het ouderwetse dakleer, ook wel bitumen genoemd of het steeds vaker toegepaste EPDM. Dit is een synthetisch rubber wat door vulstoffen toe te voegen geschikt gemaakt wordt als een elastische dakbedekking.
De dakrand of boei wordt afgewerkt met een aluminium daktrim of zinken kraal.
Het water wordt afgevoerd via één of meerdere dakuitlopen. Een plat dak is heel gemakkelijk te isoleren door het gebruik van PIR-isolatieplaat, door deze isolatieplaten tussen het hout en de dakbedekking te plaatsen is isolatie van buitenaf een feit.

Lessenaarsdak
Het lessenaarsdak is eigenlijk zoals de naam zegt de vorm van een ouderwetse lessenaar. Een hoge wand aan de ene kant en een lage aan de andere kant. Aan u de keus wat de voor- of achterkant is. Al sinds jaar en dag worden lessenaarsdaken geleverd met asbestvrije golfplaten. Tegenwoordig wordt steeds vaker gekozen voor vuren dakhout met metalen dakpanprofielplaten. Uiteraard is het gebruik van dakpannen ook mogelijk.
De afwatering loopt aan de lage zijde via een dakgoot.

Puntdak

  • De meest gekozen vorm is het puntdak. Dit dak is uit te voeren in vele vormen, zo is er keuze het gewone zadeldak, het schilddak, het tentdak of het mansardedak.
  • Het zadeldak is de meest voorkomende vorm. Twee puntgevels met daartussen twee
    hellende dakvlakken. Dit zadeldak kan ook uitgevoerd worden met wolfseinden of net als bij een wagenloods in een gebroken vorm.
  • Het schilddak heeft een andere vorm. Het wordt gevormd door twee driehoekige dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige dakvlakken aan de lange kant. Hierdoor komt er op ieder vlak een dakbedekking en ontstaan op de hoeken zogenaamde hoekkepers.
  • Het tentdak wordt veelal gebruikt bij vier(of meer)kante gebouwen zoals priëelen of hooibergen. Het tentdak of ook wel piramidedak genoemd bestaat uit 4 of meer identiek hellende dakvlakken die samen uitkomen in een punt.
  • Het mansardedak wordt het minst toegepast. Dit is een daktype wat eigenlijk alleen gebruikt wordt als een gemeente dit specifiek voorschrijft. Het mansardedak of Franse kap is een dakvorm met gebroken naar buiten geknikte dakvlakken, het onderste dakvlak is hierdoor een stuk steiler dan de bovenste vlakken.

Het puntdak kan worden afgewerkt met gewone asbestvrije golfplaten. Maar steeds vaker gaat men voor uitstraling en kwaliteit en wordt gebruik gemaakt van dakhout met metalen dakpanprofielplaten of betonnen sneldek dakpannen.
Vroeger was een schuur gewoon een schuur maar tegenwoordig is het meer en meer een verlengstuk van het woongenot. En wordt het steeds vaker ingepast in een tuinontwerp.

Naast voorgenoemde dakbedekkingen zijn er legio andere mogelijkheden. In plaats van een de standaard betonnen dakpan kunt u kiezen voor een mooie gebakken dakpan met gevelpannen maar ook voor een rieten kap of zelf een zinken felsdak. Bij de meeste puntdaken kan een goot met afvoerbuis toegepast worden voor de afvoer van het regenwater. Een composiet bakgoot of een zinken mastgoot zijn de meest voorkomende waterafvoer. Daarnaast behoort een inwendige goot of mooie koperen goot tot de mogelijkheden. Een met riet gedekt dak heeft meestal geen dakgoot.

Tot zover
Tot zover de keuzehulp voor uw dak. Wij hopen dat met bovenstaande informatie dat u sneller de juiste keuze kan maken. In een volgende ‘keuzehulp’ behandelen wij een ander onderdeel van uw berging of garage.

Lees hier meer info over dakbedekkingen van Gommers Houtbouw

Deel dit item op social media
  • Facebook
  • Facebook
  • Facebook
  • Facebook

Brochure aanvragen?

Gommers Houtbouw is kwaliteit uit Friesland. Wij maken van uw houtbouw idee een praktisch ontwerp. Zaken als onderhoudsarm, energiezuinig en hoge kwaliteit zijn tegenwoordig erg belangrijk, daarom werken we met de beste en meest duurzame materialen. Wilt u een brochure ontvangen van dè houtbouw expert? Vraag dan hier onze uitgebreide brochure aan en dan sturen we deze u per post op.

    Ik ontvang graag jullie houtbouw brochure
    Ik ontvang graag jullie mantelzorgbrochure